БСП сложи крак на председателя на ПЕС Сергей Станишев с

...
 БСП сложи крак на председателя на ПЕС Сергей Станишев с
Коментари Харесай

БСП заложи капан на Станишев за евролистата

 БСП постави крайник на ръководителя на ПЕС Сергей Станишев с гласуваната с цялостно едонидушие от днешния червен пленум платформа за евроизборите. Това са главните мнения след форума на " Позитано ". На него никой не е възразил против записаните критерии, на които би трябвало да дават отговор бъдещите евродепутати от левицата, а точно - да са твърдо срещу Истанбулската спогодба и срещу миграционния пакт на Организация на обединените нации, в случай че станат членове на Европарламента от името на левицата. Дебатите минали в спокоен звук, всички подкрепили въведените критерии по предложение на Янаки Стоилов, а ораторите изтъкнали даже, че заплахата от Истанбулската спогодба не е минала.
Така, в случай че желаят да бъдат номинирани и за идващия състав на Европарламента, Станишев и Пирински, който е срещу конвенцията, само че поддържа пакта на Организация на обединените нации за миграцията, ще би трябвало да създадат компромис със личните си убеждения, или да загърбят концепцията за нов мандат от името на Българска социалистическа партия, написа Канал 3.

 Първата чернова, обсъждана в необятен формат с присъединяване на парламентарната група не предвиждаше условия пред бъдещите евродепутати социалисти. В окончателния вид обаче е записано, че те не би трябвало да поддържат - с изключение на Пакта за миграция на Организация на обединените нации, по този начин и така наречен Истанбулска спогодба.

Текстът е вметнат два дни преди съвещанието, признал зам.-председателят на партията Драгомир Стойнев пред пленума, тъй като бил значим за Българска социалистическа партия. Той изисква представителите на българските социалисти в Екологичен потенциал да пазят и национални цели, измежду които и " срещу Истанбулската спогодба, чиито текстове, опонират на Българската конституция съгласно Решение на Конституционен съд ".

Този запис се пояснява като знак към актива на социалистите да не предлагат за евродепутат Сергей Станишев. Според " Позитано " 20 включването му в листата ще обърка акцията им за вота, защото ще придвижи вътрешнопартийните несъгласия в нея, написа " Капитал ".

Станишев в събота показа пред Националния съвет доклад за работата на четиримата представители на българската левица в Брюксел и Страсбург. Той е коментирал в неофицални диалози, че няма желание да се отхвърля от борбата и за новия състав.

Правилата за номинация в Българска социалистическа партия са такива, че издигането на съответните персони става от най-малките партийни организации, а по-късно минава през няколко разнообразни структури - общински и регионални. Накрая подреждането на листата зависи от Националния съвет. На доктрина е допустимо пленумът да не сложи в нея някой от номинираните, само че не и в случай че той има поддръжката на доста от членовете. Станишев работи по въпроса да я получи месеци наред към този момент. Какво ще се получи, ще стане ясно най-рано в средата на месец февруари.

За Нинова е значимо да изолира някогашния министър председател от опциите за въздействие в партията, с цел да отстрани евентуален съперник за нейната позиция. Вътрешната съпротива чака линията й да се провали на евроизборите през май и да я нападна. Затова и пленумът в събота минал по-скоро неенергично, настояват участници. " Ние сме като буре с барут, само че няма кой да възпламени фитила ", споделил един от тях.

В седем пункта Българска социалистическа партия предлага да се извърши смяна в Европейски Съюз:
Изграждане на европейски обществен съюз, подсилен от нов стопански модел на развиване и растеж; Единен и либерален европейски съюз, който почита суверенитета на страните членки; Многогодишна финансова рамка в услуга на доближаването, на жителите и на действителната икономика; Силна и ефикасна Кохезионна политика след 2020 г.; Европейски съюз за младите ‒ по-добър живот и интензивно демократично присъединяване на бъдещите поколения; Устойчива миграционна политика, учредена на взаимност и почитание към националните приоритети; Европейският съюз ‒ независим фактор в световната политика.

БСП открива, че " Европа, която в продължение на десетилетия беше знак на обществения напредък, през днешния ден е доведена до бюджетни ограничавания, ремонт на обществената страна, дълбоки неравенства, облагодетелстване на богатите и лишаване на бъдещето за голям брой жители. " Това е станало в резултата на политиката на европейската десница " и проповядвания от нея неолиберализъм в стопанската система и в публичните връзки, изразяващ с в отдръпване на страната от присъединяване в жизненоважни действия, повсеместна приватизация, лишаване на обществени права, владичество на монополите и растяща употреба на наемния труд. " Според българските социалисти " модерният социализъм на XXI век " е вероятен посредством създаване на един добре работещ, обществено насочен Европейски съюз, който добавя и доразвива напъните на суверенните национални държави-членки.

Някои от позициите, които Българска социалистическа партия ще пази са:

- " пътят към въглеродно неутрална стопанска система и европейска енергийна самостоятелност е обвързван с възобновление на нуклеарната енергетика; развиването на нуклеарната енергетика в България посредством строителство на нови мощности е приоритет за българските социалисти; "

- " цялостна интеграция на България в Европейски Съюз ‒ отпадане на Механизма за съдействие и оценка, присъединение към Шенгенското пространство, завършване на подготовката за участие в Еврозоната; "

- " отстояваме увеличение на средствата в европейския бюджет за Кохезионна политика; "

- " удвояване на финансирането и разширение на достъпа и обсега на сполучливи стратегии като " Еразъм+ ", които да разрешат на студенти, стажанти и служащи да се възползват от тях, без значение от техния обществен статус; "

- " ударение на демографската политика, младежта и децата в идната Европейска комисия, включително посредством назначение на комисар по тези въпроси; "

- " възобновяване на разговора, развиване на добросъседството и ползотворно съдействие сред Европейския съюз и Руската федерация; сегашната политика на борба и наказания потвърди своята неефективност и би трябвало да бъде сменена с връзки на прагматизъм, взаимно почитание и ценене на законните ползи на страните; "
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР